STAZAMA BOSNE SREBRENE, Srebrenica 09.05.2021.

Udruženje DEČKI U PLAVOM iz Sarajeva organiziralo je u nedjelju, 9. maja, prvu međunarodnu cestovnu utrku u Srebrenici, dužine 10 000 metara, pod nazivom „Stazama Bosne Srebrene“.

Na utrci su nastupili takmičari iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Francuske, Italije, Njemačke, Engleske, a kroz cilj je prošlo njih 199.

U ženskoj kategoriji pobijedila je Adela Čomor; drugo mjesto osvojila je Ivana Perlain-Uzunović, dok je treća bila francuskinja Sandra Gangloff. Najbrži u muškoj konkurenciji bio je Uroš Gutić; drugo mjesto zauzeo je Emir Hastor, a treće Alija Imamović. Najbrži trkač iz Srebrenice je Mirsad Siručić. Ovi takmičari nagrađeni su novčanim nagradama i peharima.

Utrka je startala u 16:00 sati kod robne kuće u Srebrenici, a trčalo se prema Donjim Potočarima sa okretom kod „Kod Ćamilove kafane“, te se trčalo nazad do robne kuće gdje je bio i cilj.

Predsjednik Udruženja DEČKI U PLAVOM, Darko Lončar, ističe da je namjera bila u Srebrenicu, ali i ovaj dio Bosne i Hercegovine dovesti jednu sportsku manifestaciju koja će kao turistički sadržaj pomoći promociji regije i unaprijediti kulturni sadržaj.

Naredno druženje zakazano je za subotu, 7. maj 2022. godine.